DiSTAR

Didattica

Info utili

Fluids in the Earth

 

Prof. R. J. Bodnar (Virginia Tech, Blacksburg, VA, U.S.A.),

Prof. L. V. Danyushevsky (Tasmania University, Hobart, Australia),

Prof. J. D. Webster (American Museum Natural History, N.Y., USA)

Prof. B. De Vivo (Università di Napoli Federico II), 

13 lecture hours – 3 CFU

May 2015 (to be fixed)

 

Program of the Course:

 

1st Day

  • Introduction to the course (Bodnar; 1 hour; 9:00-10:00)
  • The geohydrologic cycle (Bodnar; 1 hour; 10:00-11:00)
  • Introduction to phase equilibria and thermodynamics" (All; 2 hours; 11:00-13:00)
  • Introduction to phase equilibria and thermodynamics (continued) (All; 3 hours) (Time: 15:00-18:00)

 

2nd Day

  • Introduction to fluid Inclusions and fluid phase equilibria (Bodnar; 4 hours, 9:00-13:00)
  • Applications of fluid inclusions in different geological environments (Bodnar; 2 hours, 15:00-17:00)
  • Seminar on Vesuvius and Campi Flegrei (De Vivo; 2 hours, 17:00-18:00)

 

The following modules are also recommended but optional for the PhD students:

 

3rd Day

  • Thermodynamics and physics of melt-fluid ± mineral systems (Webster; 4 hours; 9:00 – 13:00)
  • Thermodynamics and physics of melt-fluid ± mineral systems, continued (Webster; 3 hours; 15:00-18:00)

 

4th Day

  • Introduction to melt inclusions (Danyushevsky; 3 hours; 9:00-12:00)
  • Using melt Inclusions to constrain the origin of phenocrysts in strongly-phyric volcanic rocks (Danyushevsky; 1 hour; 12:00-13:00)
  • Timing crystallisation processes using melt inclusions; Using melt Inclusions to determine komatiite melt compositions; Melt inclusion studies on Vesuvius (Danyushevsky; 3 hours; 15:00-18:00)

 

5th Day

  • Melt inclusions in intermediate to felsic magmas (Webster; 2 hours; 9:00-11:00